Julen nærmer sig. Time for making a list – and checking it twice. For lagerchefer betyder det at tjekke alle de områder, der er nødvendige for at klare øgede sæsonbestemte efterspørgselsperioder. Derfor tilbyder vi hos Rocla Danmark her 10 tips til, hvordan du bedst sikrer en sikker og effektiv drift.

1. Forudsig dit salg

Forudsigelser er et meget klart element at nævne; jo mere tid du investerer i det, desto bedre forberedt vil du være. Dette er den værste tid at slække på kunderne med forsinket levering eller uopfyldte ordrer. En fordel for at forhindre dette vil være at undersøge sidste års mønstre, og derudfra udarbejde forudsigelser omkring næste års salg.

2. Gør klar til sæsonen

Sørg for, at du har en ekstra råderum, hvis du har brug for det og organisér lagerlayoutet for maksimal effektivitet. Hvis der har være overbelastningsproblemer i workflowet, skal disse sorteres ud nu. Omorganisér lageret for at skabe hurtig adgang og bedre ordrebehandlingsstationer.

3. Realistisk planlægning

Travlhed rammer alle. Tillad derfor at dine leverandører også kan få ekstra tid til at behandle dine ordrer, og tag hånd om dine kunders forventninger. Tag forskud på leveringsforsinkelserne ved at opmuntre kunderne til at bestille i god tid.

4. Forventningsafstem med forsyningskædens interessenter

Vær obs. på at kommunikere tydeligt og jævnligt med dine leverandører, så de kan forberede sig på at imødekomme dine voksende behov. Find ud af, så hurtigt som muligt, om de har tilstrækkelig kapacitet - og tilpas dine planer, hvis de ikke har.

 5. Pas på dit sæsonpersonale

Med så mange nye medarbejdere kombineret med et stort pres for at imødekomme sæsonens krav, kan der nemt ske ulykker. Giv derfor ekstra sikkerhedstræning til alt personale, også dem der færdes tæt på gaffelttruckene, og øg tilsynet for at skabe et sikkert arbejdsmiljø for alle parter.

 6. Servicér dine lager- og gaffeltrucks

Reducér risikoen for nedbrud blandt dine lager- og gaffeltrucks ved at udføre – og eventuelt fremskynde – deres rutinemæssige service. Det gælder egentlig alt udstyr. Kontrollér derudover dit lager for at opretholde lagerbeholdningen af ofte nødvendige reservedele for at undgå at løbe tør ved store efterspørgsler.

 7. Udvid din truckflåde

Spørg din leverandør af materialehåndtering om udlejning af ekstra trucks for at øge produktionen, når der er et øget behov for det. Vær beredt og bestil dem i god tid for at sikre tilgængelighed.

 8. Fyld dit lager med forbrugsgoder

Leverandører af brændstof til gaffeltrucks kan risikere at have ferie netop som du mangler brændstof til din gaffeltruck. Du vil derfor gøre fordel af at have bestilt lidt ekstra på forhånd. Også grundlæggende forsyninger som pakningstape kan være værd at have nok af på lager.

 9. Lav en back-up plan for dårligt vejr

Drømmer du om en hvid jul? Sandsynligvis ikke, da det kan forstyrre leverancer og forhindre personale i at nå frem på arbejde. En våd jul med oversvømmelse kan være lige så dårlig for forretningen. Den kan måske endda påvirke strømforsyningen. Hvis du vil være på den sikre side, er det en fordel at overveje alle tænkelige scenarier, som kan gå galt og derudfra beslutte, hvad du vil gøre.

 10. Udarbejde næste års tjekliste

Hold styr på hvad der fungerer godt, og hvilke problemer der oftest opstår. Du vil som regel altid lære noget nyt, der kan hjælpe dig med næste sæson. Planlæg både store og små forbedringer – måske med nye lager- og gaffeltrucks og om-konfigurerede lagerreoler.


Uanset hvad du gør, ønsker Rocla Danmark dig en rigtig glædelig jul og et lykkebringende nytår.

Kontakt os